2009-06-10

CrossFit seminariet i Köpenhamn

Ja, då hittade jag lite lugn och ro för att skriva mina tankar om seminariet. Träningen har jag ju redan skrivit om HÄR så den lämnar jag därhän.

Tyvärr missade ju jag och Martin det senaste seminariet inom vettigt avstånd men nu blev det äntligen av. Eftersom jag i princip bor i Danmark, Lund, så tog det bara ca 1.15 h att ta sig dit dörr till dörr. Smidigt.

Vi tog oss dit redan på fredagen och först hittade vårt "vandrarhem" Hotel Løven för att sedan hitta det psykedeliska Butcher´s Lab där seminariet skulle äga rum. Där rådde febril verksamhet så vi hejjade lite för att sedan knata vidare. På gatorna i centrum var det party precis överallt med rock, techno och reggae ekandes mellan husen. Allt låg väldigt centralt. Vi ville gärna tro att det alltid var så här i Köpenhamn. Lite bärs och mat på det så somnade man gott.

På lördagen körde det igång med ett femtiotal ivriga seminariedeltagare och ett mycket härligt mottagande. Astrevligt och inspirerande att få träffa tränare som Pat Sherwood, Chuck Carswell, Jenni Orr och framför allt Mads Jacobsen. Störtskön snubbe, i närheten av honom känner mig lika fåordig som ärke-norrlänningen JudoJohan :)

Mycket basic första dagen precis som Martin skrivit om lite mer detaljerat. Riktigt bra med tips för hur och vad man kan korrigera för att få den man coachar på rätt spår. Vi fick så klart öva en hel del, men jag hade gärna sett att vi hade fått test-coacha lite mer. Då hade väl iofs kursen blivit en dag längre. Lördagen avslutades med träning, FRANtastic! Sedan blev det så klart en del öl, vi var ju trots allt i Danmark.

Söndagen blev mer teoriinriktad, där det både väcktes frågor och annat föll på plats. Föreläsningarna om kost och hur hårt man kan plöja fram i WODarna kändes bra och gav ökad förståelse för hur man tänkt. Programmeringsdelen var rolig men lite förvirrande, förmodligen på grund av tidsbrist. Hur som helst befriande att höra att de inte menar att man slaviskt ska följa main-site utan gärna ser att vi försöker själva. Allt för att kunna anpassa träningen och inte komma med ursäkter.

En sak blev jag dock väldigt förvånad över. Snacket om Abmat:en. Helt plötsligt talade de om att man skulle isolera magen. Trodde jag hörde fel. Ja ba: "Ekskjus me, did you säj att the abmat was supposed to help to include the höftflexorerna more in the sit-up?" De ba, nej, för att isolera. Skumt, fattade inte grejen, speciellt när man innan (om GHD-bänken) snackat om att man vill få med höftböjaren iliopsoas för att undvika ländryggssmärtor. Innan diskussionen kom igång så byttes samtalsämnet. Nåja, det var ju INTE så att de inte uppmuntrade oss att ifrågasätta, det var nog bara inte vana vid det.

Tog tillfället i akt att försöka få svar på min fundering om bristen på bålrotation på main-site. Pat sa att de helt enkelt ansåg dessa rörelser som allt för "sport specific" (tex kampsport) och att man inte såg en stor vinst med dessa rörelser för den breda massan. Då får man mer ut av att öva de stabila basövningarna som typ marklyft, frontböj och de andra sju grundövningarna. Starkare muskler för just bålrotation skulle dock kunna underlätta "vardagliga" sysslor som till exempel skotta (grus, snö...) och kliva ur en bil (många gånger, yrkestrafik). Men visst, jag förstår vad han menar, och oftast när man roterar bålen under belastning i det vardagliga livet så beror det på att man gör en rörelse "fel". Återigen kom vi tillbaka till det här med egenprogrammering. Om man saknar något så är det ju bara att slänga in!

Allt som allt var det väääldigt roligt och sjukt peppad blev man att köra igång med träning, coachning och ta över Worst ass-gymmens kunder. Hoppas den här snöbollen fortsätter rulla och blir något riktigt stort!
PS Bilderna på citaten på väggarna tyckte jag var jätteroliga...men ingen här hemma fattar. Är detta crossfit-humor eller bara min och de dejlige danskarnas humor? DS

9 comments:

MAds said...

Helt oslagbart referat av helgen, som inte lämnar mycket till fantasin- din engelska är ju helt overkligt bra,. och JudoJohan skulle jag vilja träffa!
Super kul att äntligen få en chans att träffas i verkligheten- kanske var därför jag hade så mycket att säga:-)..... (eller så är det så jämt)?

//Mads

Bear said...

Haha, tack, och jag misstänker att du pratar mycket för det mesta. Bara trevligt, hoppas vi ses snart. Förresten, bra jobbat med "Cindy" Mr Jedi Mind Trick!

Martin Altemark said...

Pratbubblan från mig på första bilden: "Jag ser ut som ett CP. Nej! Jag ser ut som FEM galna CPn!"

Herregud. Ville ju bara peppa lite. Brukar jag se sådär aggresiv och ha sådär galna ögon när jag försöker ingjuta lite mod & kraft i mina vänner?

Bear said...

Galen? Jag tycker du ser jämförelsevis normal ut ;)

Jag såg nog iofs inte bättre ut, låg ner på mage och skrek om djupare armhävningar (skymtar nere till höger på den bilden).

David Englund said...

Bra skrivet, gillade den där svengelska biten :) Håller med dig fullt ut angående abmat:en, den inte bara isolerar utan den gör en björntjänst genom att man får ett felaktigt rörelsemönster i ländryggen när man rullar ned.

vikitikitavi said...

Intressant läsning! Är det sant att ingen ifrågasätter (förutom du då..) det är lite skrämmande. Håller med dig om avsaknaden av bålrotation - och hur är det med nackträning? V.

Bear said...

Haha, jag som tyckte jag var tydlig med att de uppmuntrade oss att ifrågasätta. Sen så kanske inte alla sitter inne med mina fantastiska kunskaper inom anatomi för att våga ställa en motfråga till en Crossfit-kändis ;) Det som är skrämmande är hur NÅGON lyckats smussla in ett mag-verktyg som är som taget från tv-shop i något så ultra-funktionellt som Crossfit. Hur gick det till, den personen bör få en medalj för sneakyness!

Jo, bålrotation var för "sport-specific" och likadant kan man anta med nackträning. Iofs har jag fått träningsvärk i nacken av både GHD-sit ups och Inverted burpees, sen så allt som tränar tex trapezius stärker ju också nacken...jo, lite nackträning finns allt men jag förstår vad du menar. Kör lite nackbrottning med din träningspolare så får du med den biten, precis som att jag kan ta och slå lite säck som en finisher för att få med bålrotationen :)

vikitikitavi said...

Ha ha ha, ja det där med mag-mojängen verkar hellustigt! Men jag har hört nån gång att sit ups hela vägen upp kan vara dåligt för ryggen och att man ska göra halva "crunchade" i stället. Jag har dock aldrig känt något men en jag tränar med brukar klaga om han inte har ankrade fötter. CF gänget borde veta bäst som med så många andra saker.

Bear said...

Ont i ländryggen kan man väl få när man slutar rulla upp ordentligt när man blir trött i magen, då blir det möjligen en extra påfrestning när iliopsoas (som fäster lågt på ryggraden) börjar jobba mer. Denna påfrestning minimeras, som jag ser det, om man INTE ankrar fötterna så det lät ju konstigt.