2008-09-30

Dödsmatch mot bassängen

Lund-Revinge: 44 min

Skönt att vara tillbaka i cykelsadeln, en soft morgontur. Funderade på att träna innan em-lektionen i badhuset. Tack och lov så struntade jag i det, för annars hade jag nog avlidit i bassängen. Något av det absolut jobbigaste jag någonsin gjort!

Simpass inför kursen "Vattenlivräddning"
Tid: 2 h 2o min

Denna introduktion gick ut på att göra oss ödmjuka inför uppgiften och inte överskatta vår förmåga. Det lyckades. I ett senare skede kommer vi få möjlighet att bli certade vattenlivräddare genom Svenska Livräddningssällskapet om jag förstod det hela rätt.

Började lugnt med 500 m uppvärmning och sedan följde de mest bisarra övningar man kan komma på i vatten. Exempel är: "tåget" med tre pers ska jobba som en kropp: en agerar armar, den i mitten håller är dödvikt och den längst bak agerar ben. Eller simma med endast en arm och ett ben och med den andra armen ska man samtidigt hålla fast det andra benet, sedan byter man och simmar tillbaka. Orkar inte ens dra upp allt. Givetvis en del bogsering av kursare, vilket visade sig vara rätt tugnt efter alla övningar. Efter att jag inte rört basängkanten på en timme krampade båda mina ben efter två dykningar till botten av bassängen (5 m djup) och jag fick rädda mig själv och försöka stretcha ut det värsta, sedan var det bara att fortsätta.

Det här går inte att jämföra med en WOD eller något annat träningspass. Det här är mer likt baskermarschen i lumpen (det jobbigaste jag någonsin gjort), där jag någonstans mitt i somnade jag gående och vaknade upp i ett dike sekunder senare. När den psykiska påfrestningen är minst lika stor som den fysiska går man in i något slags survival-mode, bara att försöka klara nästa grej utan att slösa energi på något annat än uppgiften. Nu kanske man låter dramatisk, men det var helt sjukt påfrestande om man inte var en simmare eller fridykare.

Detta var en liten eye-opener för det jag redan anat: jag är kass på att simma och det är något jag kommer behöva träna på. Simning på helgerna blir nog planen. Varför har förresten inte crossfit simning högre upp på agendan? Dvs förrutom det uppenbart meckiga med simhall osv. Har funderat på det förr men än mer nu. Nej nu ska jag ge mig, chocken lägger väl sig snart...och förhoppningsvis krampkänningarna som sitter i över 4 timmar efter avslutat pass!

5 comments:

Martin Altemark said...

Vi andra som är kassa på att simma håller oss borta från bassänger :-)

Allvarligt talat, det där lät helt sjukt. Du får ha simskola/träning med mig när du kommer upp hit.

Jon Ivmark said...

Det meckiga med simhall är det enda skälet till att simning inte är en del av CF. Detta enligt Coach på certet.

Är gammal simmare/simtränare själv, och skulle inte vilja genomlida det där passet alls. Usch.

Klart du ska försöka simma på helgerna, det handlar otroligt mycket om vattenvana och teknik. De två viktigaste komponenterna är att lära sig att slappna av samt att minska motståndet (hållning/"streamline"/riktning på kroppen etc). Lycka till!

Bear said...

Martin: kanske kommer jag råka dränka dig så jag vet inte om det är en så bra idé.

Jon: Tack för infot och tipsen! Det kommer behövas.

Fy fan alltså, det blir bara till att köpa ett terminskort. Undrar om jag kommer kunna gå imorrn?

Jocke said...

Jag skrev en annan kommentar först, men hunden käkade upp min hemläxa, typ ...

Vi skulle ju kunna göra B-5, du, jag & Martin nån gång när du är hemma i Sverige :
http://library.crossfit.com/free/pdf/36_05_Swimming_CFStyle.pdf

Bear said...

Haha, tack som fan Jocke! Tänker köpa terminskort i simhallen i närheten, men jag såg inte fram emot att simma, runt, runt, runt och kanske bogsera en docka då och då.

B-5 ser "rolig" ut, men det står ingenstans hur djup bassängen ska vara. Ojojoj, helt bisarrt hur jag idag kan vara peppad att hoppa i plurret igen. Crossfit gör konstiga saker med inställningen :)